Son derece deneyimli bir puro içicisinizdir yada puroların harika dünyasını yeni keşfetmeye başlamışsınızdır. Her kimseniz içtiğiniz puroyu seçmek tamamen kişisel bir karardır.
Sargı, bağlayıcı ve dolgu olmak üzere üç farklı yaprağın karışımıdır Puro… Onu karakterlendirmek için ligero, seco ve volado adları verilen yapraklar kullanılır. Dolgun gövdeli bir puro olacaksa kullanılan ligero yaprağının oranı yüksek olur. Hafif bir puroda ise seco ve volado nun oranı daha yüksek olacaktır. Aroma, lezzet ve güç dengesini optimize etmek ve iyi yanmayı sağlamak için bu üç yaprakta puroda olmalıdır.Yaprakların kalitesi kadar onları belirli bir sistem içerisinde saran Torcedor/Torcedora adı verilen sarıcıların da önemi büyüktür.
Sahip olduğunuz puroları mutlaka iyi koşullarda muhafaza etmelisiniz. İyi bakılmayan puronun ömrü çok kısadır. Onları humidorda, istenilen nem/sıcaklık derecelerinde saklamalısınız. Yeni başlamış ve henüz tanışma/adaptasyon sürecindeyseniz basit humidor poşetlerinde de koruyabilirsiniz. Asla dış ortamlarda bırakmamalısınız.
Puro ortam sever, zaman ister, tıpkı 3 servislik bir yemek gibidir. Farklı aroma, lezzet ve keyfi yaşatmak ister.
Bir puro içmenin hiçbir aşaması aceleye getirilmemelidir. Karar verdiğiniz ve içmek istediğiniz puroyu humidorunuz dan çıkartın, dokusunu ellerinizin arasında hissedin ve kapağı kesin. Kapağın kesimi tamamen kişisel bir konudur, daha fazla hava geçişine izin verdiği ve iyi bir çekim sağladığı için genelde giyotin kullanılarak düz kesim tercih edilir. Punch ve vcut gibi farklı kesim yöntemleride vardır.
Sırada soğuk çekim yani ateşleme öncesi tatları yakalama kısmı var. Doğru şartlarda saklanan iyi bir puro soğuk çekimde biraz sonra yaşatacaklarının adeta fragmanını gösterir. Bu aşamda Puronuz iyiyse bunu daha yakmadan hissedersiniz.
Artık puromuzu yakıyoruz. Puronun yakılacak kısmına ayak denir ve yakma işlemi oldukça hassas yapılmalıdır. Bütane gaz ile çalışan jet alevli çakmaklar yada kibrit kullanılacaksa sülfürlü kısmı yandıktan sonraki alevle yakılmalıdır. Bunlar dışında benzinli çakmak,mum alevi gibi ateş kaynakları asla kullanılmamalıdır.Kullanılırsa puronun aromalarına ve lezzetine olumsuz etkiler bırakır.Yakma sırasında ayağın kenarları büyük önem taşır çünkü eşit ve hassas bir şekilde yakılmalıdır.
Ayak çevresi tamamen yandıktan,kibrit veya çakmağınızı halen ayağa tutarken puronuzdan bir kaç hafif nefes alıp ağzınızda döndürün. Puronun yandığından eminseniz ayağı kendinize doğru çevirip üfleyin.
Artık keyif zamanı,tadını çıkarabilirsiniz….
İki hatırlatmayla yazımı tamamlamak istiyorum.
Puronuzu her zaman tek seferde için, bir puro asla söndürülüp tekrar yakılmak için saklanmaz, bu durum hem puroya saygısızlık olarak görülür hemde soğuyan ve oluşan nem kaybı size kötü bir tat verir.
Puro içmek özel birşeydir. kendinize saygı gösterip rahatlamak için bir zamandır. Bence saygıyı purolarda haketmelidir.Keyifle içtiğimiz puroların sonuna geldiğimizde kül tablasında ezmeden huzur içinde uyumaları için bırakın lütfen.
Teşekkürler
Bir yanıt yazın